Reisverslag 5 daagse reis naar Merzig

 

 Reisverslag vijfdaagse reis naar Merzig /Saarland in Duitsland van 23 juni t/m 27 juni 2019 . Met dank aan Leo Bukkems

 

Dag 1: Om 8.40 uur stonden we met 13 personen bij de kerk klaar om in de bus van Ghielen  te stappen. Zes personen uit Merselo en negen uit Helenaveen zaten al in de bus. Daarna reden we naar Liessel waar nog negen mensen instapten. In Vlierden werden ook nog zeven personen opgehaald. Hierna zetten we koers naar de A 2.  De chauffeur/reisleider John Jenniskens stelde zich voor en gaf alvast de voornaamste informatie over deze reis. De eerste stop was in Banneux in België. Een Maria bedevaartsoord  waar vroeger ook uit onze streek bedevaart reizen naar heen werden georganiseerd.  Weer opgefrist werd reis voortgezet naar Luxenburg-stad. Daar was een lunch voor ons besteld. Het was nog even zoeken want er waren een aantal wegen afgesloten. Later zou  blijken waarom. De hertog vierde zijn verjaardag. Hij is in december jarig maar omdat het dan bijna altijd slecht weer is wordt dit nu in de zomer gevierd. Politie en marechaussee zorgden voor de beveiliging. Daarbij ook nog een aantal militairen die telkens in de houding moesten gaan staan als er weer enkele hoogwaardigheidsbekleders voorbij kwamen lopen. De lunch is in deze streken op z’n Duits, kalte platte, veel vlees en kaas beleg, salades. Na de lunch was er nog tijd om de stad te bekijken. Hierna ging de reis verder naar hotel Roemer in Merzig. Ons verblijf voor de komende  dagen. Ieder kreeg zijn kamer toegewezen. Nadat men zich wat had opgefrist zaten we om 19.00 uur klaar voor het eerste diner. De tafels waren gedekt en het eten stond als afhaalbuffet  opgesteld. Tijdens het eten gaf chauffeur John nog wat informatie over tijden van ontbijt en het vertrek van de bus naar de excursies.

 

Dag 2: Het stadje Saarburg bezocht. De 2 gidsen [man en vrouw, beiden kunstenaars ] namen ieder ’n groep mee. Zij lieten ons de mooiste plekjes zien en wisten daarover ook wat te vertellen, bijv. De kerk, gebouwen, uitzicht op wijngaarden. Er was ook een waterval waarmee energie werd opgewekt. Na afloop op een terrasje nog wat na kletsen met ’n drankje en/of ijsje was best gezellig.

 

Dag 3: In het plaatsje  Mettlach het Erlebniszentrum van Villery & Boch bezocht. Hier is alles te zien op het gebied serviezen, waskommen zoals die vroeger op de slaapkamer stonden maar ook alles voor de badkamer,  eigenlijk alles wat van keramiek gemaakt wordt. Er is ook nog bestek van Villery & Boch maar dit produceren ze zelf niet. Wederom in 2 groepen verdeeld. De gids wist met zijn enthousiasme en deskundige uitleg over het productie proces de aandacht goed vast te houden .Bijv. hoe vaak en met hoeveel graden iets gebakken moet worden. Waarom die vierkanten borden krom zijn en hoeveel zij krimpen tijdens het bakken. Na de lunch een stukje verderop werd het tijd voor de boottocht over de Saar. Via de Saarsluis stijgt men daar 11 meter. Een eind verder maakt de rivier een haarspeldbocht. Dit is morgen nog van bovenuit te bekijken. ’s Avonds na het diner was er voor de liefhebbers nog een kienavond. 

                                                      

Dag 4:  ’s Morgens een bezoek gebracht aan de tuin zonder grenzen. Het was erg warm en hoewel er veel te zien was werd van de bankjes in de schaduw gretig gebruik gemaakt. ’s Middags het boomkronenpad bezocht met uitzicht op de Saar. Vanwege de warmte was keuze van velen om onder door het bos naar het panoramapunt te lopen. Het uitzicht was zeer mooi.  ‘s avonds na het diner  was er een muziekavond. Ondanks de warmte werd gedanst en zelfs nog de polonaise gelopen.

 

Dag 5: We moesten vroeg uit de veren. Om 7.00 uur dienden de koffers bij de bus te staan. Na ons laatste ontbijt in het hotel vertrokken we naar Brockscheid voor bezichtiging van de klokkengieterij. De gids gaf uitleg over het productie proces. Voordat het gieten van de klokken daadwerkelijk kan gebeuren heeft men daarvoor er al ongeveer 4 maanden aan gewerkt. Na de bezichtiging reden we naar Monschau, [wie kent dit plaatsje niet ?] waar een lunch voor ons klaar stond. Verder was er nog wat tijd om het plaatsje te verkennen. In Stevensweert werd de reis besloten met een heerlijk afscheidsdiner. Voordat we bij de eerste uitstapplaats in Vlierden waren bedankte voorzitter Hanny Loeven de chauffeur John Jenniskens voor zijn hulp, uitleg en veilige km. Wat eerder had men in de bus een pet rond laten gaan. De inhoud had Hanny in een tasje gedaan en gaf dit aan John als waardering voor zijn goede zorgen. John bedankte het reisgezelschap voor de attentie en goede samenwerking tijdens deze reis.

De reiscommissie heeft naar mijn mening i.s.m. Ghielen een goede keuze gemaakt met deze reis. Er zullen altijd wel paar verbeterpuntjes zijn die zij dan weer mee  nemen voor een volgende keer.

 

Met vriendelijk groet,    Leo Bukkems.

 

Terug naar startpagina